Hjemmearbejdsplads – gode råd og faldgruber.

Min baggrund for at skrive om emnet

Jeg har haft fast hjemmearbejdsplads igennem en årrække og i øjeblikket arbejder jeg fast hjemmefra to gange i ugen. Så jeg har efterhånden en del erfaring med det. Jeg håber, at du kan finde et par tip her, som du kan bruge til noget.

Kan alle have hjemmearbejdsplads?

Nej – det er bestemt ikke alle, som kan trives med at have en hjemmearbejdsplads hverken på fuld tid eller blot nogle gange i ugen. En hjemmearbejdsplads kræver plads, teknologi og disciplin af dig og dine omgivelser.

Fordelene ved at arbejde i eget hjem

Der er naturligvis nogle helt klare fordele ved at have hjemmearbejdsplads. Og de fleste kan godt regne ud, at man sparer både tid og penge på transport og at man behøver ikke smøre sin madpakke. Men det giver også nogle andre og knap så synlige fordele i form af en helt anden ro. Denne ro skyldes ikke blot, at man ikke har en masse larmende kolleger og afbrydelser omkring sig. Men hvis man er glad for sit hjem, så giver det en stor tilfredsstillelse og indre ro at befinde sig i det. Desuden giver en hjemmearbejdsplads også  fordele såsom nærvær i forhold til familien, let adgang til at flekse, muligheden for selv at skabe sine arbejdsomgivelser, tilladelse til at være asocial med fx høj musik m.m.

Ulemperne ved ikke at møde ind på et kontor

Desværre er der også ulemper ved at have hjemmearbejdsplads og en af de ting, som man skal være meget opmærksom på, er at man får lagt en plan for, hvordan ens hverdag skal se ud. Hvis man ikke har struktur i sin hverdag, så begynder arbejde og fritid at flyde sammen. I modsætning til, hvad mange tror, så er den store fare ved at arbejde hjemmefra ofte ikke – om man får lavet nok. Der ligger faktisk en langt større fare i, at man kommer til at arbejde alt for meget og ikke får holdt fri, fordi arbejdspladen er så tæt på. Desuden er der ulemper såsom manglende social kontakt, manglende motion, dårlige arbejdsstillinger og skænderier med familien, som jeg vil komme nærmere ind på senere.

Forberedelse til hjemmearbejdsplads

Inden du siger ja til hjemmearbejdsplads, så bør du cleare med dine omgivelser, om det kan lade sig gøre. På den praktiske side kan der være nogle udgifter forbundet til at lave en hjemmearbejdsplads. Der skal findes plads til det og der skal evt. indkøbes kontorinventar. På den sociale side, så bør man fra starten gøre ens omgivelser klart, at man “arbejder” hjemmefra og at det er ikke lig med, at man er til fri afbenyttelse i hjemmet. Det er rigtig vigtigt at gøre dette klart allerede inden, at man begynder at arbejde hjemmefra, da det i langt de fleste tilfælde vil give grobund for diskussioner i fremtiden.

Placeringen af dit kontor


Mange vælger at bruge et rum til hjemmearbejdspladsen, som alligevel ikke rigtig kan bruges til andet. Det kan være et rum i kælderen eller et hjørne i gæsteværelset. Måske fungerer du fint på den måde, men jeg har det bedst med at kunne se dagslys, have plads omkring mig og helst også en pæn udsigt. Jeg har prøvet at sidde ved et lille skrivebord, hvor der næsten ikke engang var plads til at mit tastatur og min mus. Og helt galt gik det, når man skulle have fat i nogle papirer.

Jeg har derfor snuppet husets største rum til kontor og har degraderet soveværelset til det næstestørste. Hvis man har hjemmearbejdsplads, så bruger man rigtig mange af sine vågne timer på kontoret og derfor er det for mig fornuftigt at vælge et lækkert rum med masser af naturligt lys til kontor. Så tænk dig grundigt om, når du skal vælge dit kontor.

Hvis man ikke har mulighed for at afsætte et rum blot til hjemmekontor, så vælger mange at benytte sig af at sætte sig ved spisebordet. Eller indrette en arbejdsplads i et hjørne af stuen. Hvis man vælger den løsning, så skal man virkelig være opmærksom på, at det kræver meget af resten af familiemedlemmerne.

Nyd årstiderne

nice_view
Hvis jeg skal lave noget, hvor min stationære computer ikke er påkrævet, så kan jeg godt finde på at flytte mit arbejde udenfor på terrassen eller i udestuen afhængigt af vejret. Jeg sørger dog altid for at sidde ordentligt ved et bord, på en kontorstol og har en mus tilsluttet den bærbare. Jeg kan ikke være produktiv, hvis jeg sidder og hænger i en sofa med en bærbar i skødet – det bliver jeg dvask af. Men jeg bliver til gengæld super produktiv af at sidde i skønne omgivelser.

Indretning af hjemmearbejdspladsen

Når du har fundet pladsen til hjemmearbejdspladsen, så sørg for at få noget godt inventar. Specielt hvis du skal arbejde fast hjemmefra i en eller flere hele dage, så bør du tænke meget over din indretning. Her tænker jeg både på en rigtig god kontorstol og et godt arbejdsbord.

Arbejdsbord: Som minimum skal du sørge for at få et kontorbord, hvor du har plads. Et lille fnidret bord stakket op med rod virker forstyrrende. Hvis man har mulighed for det, så anskaf dig et hæve-sænkebord, så du har mulighed for at ændre arbejdsstilling i løbet af dagen. Priserne på nye hæve-sænkeborde er forholdsvis høj, men kig evt. på den blå avis efter brugt. DBA byder på et stort udvalg i ældre hæve-sænkeborde både med og uden elektronisk hæve-sænkefunktion. Mit eget bord har jeg købt på DBA og jeg har fået et stort manuelt bord til en lille plovmand. Det har så et par ridser, men det får jeg nok taget mig sammen til at slibe og lakere om på et tidspunkt:)

Kontorstol: Din kontorstol til hjemmearbejde bør være lige så god, som den du får tilbudt på en almindelig arbejdsplads. Igen kan du gå på udkig efter noget brugt, hvis du ikke synes, at du vil ofre de par tusinde, som en rigtig god kontorstol typisk koster. Du kan sagtens få billigere kontorstole, men du vil komme til at sidde på stolen i rigtig mange timer hver dag, så tænk over, hvad du vil byde din krop.

Tilbehør: Desuden vil du blive mere glad for din hjemmearbejdsplads, hvis der er styr på tingene med fx en holder til kuglepenne, et godt tastatur, lækker mus, brevordner, blokke m.m. Så har du hvad du skal bruge ved hånden og det er let at rydde op.

Teknologien

I dag er teknologi uundværlig og derfor skal du ikke sidde med en telefon, som ikke virker eller ingen adgang til internettet. Hvis man skal bruge telefonen meget, så dur det ikke, at man sidder med en mobiltelefon uden dækning det halve af tiden, eller en IP telefon som falder ud i ny og næ.

Desuden så kræver langt de flestes arbejde i dag, at  man har adgang til kraftig og stabil internetforbindelse. Hvis du skal arbejde fx via vpn på en remote desktop, så fungerer det altså bare ikke, hvis du skal holde pauser på et par minutter ind i mellem, mens du venter på at komme online igen.

Det samme gør sig gældende for din computer. Lad være med at starte op med et eller andet oldtidsfund af en pc – der er en grund til, at man heller ikke ser dem stå ude i virksomhederne. Køb en god (gerne overdimensioneret) stationær pc med mulighed for at koble to skærme til og få fat i et tastatur og en mus, som du kan lide at bruge. Det er mange timer, som du skal bruge med tingene, så lad være med at være nærig. Alternativt kan du jo forsøge at få din arbejdsgiver til at betale nogle af tingene.

Backup og forsikring af dit it-udstyr

Der er meget få mennesker, som har den fornødne disciplin omkring backup og jeg er bestemt ikke en af dem. Privatpersoner kan lave en manuel backup hver anden måned eller noget i den stil og så mister de ikke ret mange billeder, hvis pcen futter af. Men hvis man bruger sin pc hver dag, så sker det for det første flere ændringer på den (også selvom man bruger remote desctop). For det andet bliver ens pc brugt mere og dermed holder den i kortere tid. For det tredje så slukker mange privatpersoner for pcen, hvis det lyner, men hvis man har hjemmearbejdsplads, har man ikke denne mulighed.

Jeg valgt automatisk backup ud i skyen. Der findes mange betalte muligheder til dette – mit valg er faldet på https://www.backblaze.com/ som er billigt og som jeg umiddelbart er godt tilfreds med. Det koster mig  $50 (ca. 290 kr.) årligt for ubegrænset plads. Det tager RIGTIG lang tid at lave den første backup, men efterfølgende har jeg ikke mærket til, at det kører i baggrunden.

Desuden bør man tjekke sin forsikring og hvis ikke man er dækket på elektronik, så kan det være en god idé at tegne en ekstra forsikring. Jeg har efterhånden fået snuppe adskillige routere, switche og netkort af lynnedslag. Og jeg skal lige tilføjes, at jeg har et jordspyd på 2,5 meter koblet på strømnettet i huset og den nyeste teknologi inden for hpfi-relæ med lynsikringer.

Hav styr på din arbejdstid

Det er skønt at have muligheden for at flekse, som man har lyst til, men det kan også være farligt.

Jeg har et fuldtidsarbejde og her sætter jeg mig fast til pc’en ca. kl. 8 og forlader den igen ca. kl. 16. Det gør jeg både for, at mine kolleger ved, hvad tidsrum jeg er til at træffe i og for ikke at kunne holde fokus på mine arbejdsopgaver i dette tidsrum.

Jeg har en fast opdeling af arbejdstid og fritid og som udgangspunkt laver jeg ikke “fritidsting” såsom tøjvask, indkøb, madlavning m.m. i min arbejdstid. Til gengæld så besvarer jeg heller ikke arbejdsmails, sociale medier og lignende i min fritid.

Når jeg sætter mig ind på mit kontor, så skriver jeg ned i en kalender, at nu går jeg i gang (og da jeg arbejder for flere virksomheder, skriver jeg også, hvem jeg arbejder for). Når jeg kan se i min kalender, at jeg har arbejdet i de fx 8 timer, som jeg skal, så kan jeg meget bedre holde 100% fri og have fokus på at holde fri.

Jeg lærte det på den hårde måde: Når jeg regner min arbejdstid og transporttid sammen, så har jeg typisk mellem 60 og 70 timers arbejde hver uge. En overgang så prøvede jeg på at have styr på opgaver og tidspunkter inde i hovedet. Men når jeg skulle vælge, så tog jeg naturligvis den opgave, som var lettest og sjovest. Resultatet blev at jeg gik rundt med konstant dårlig samvittighed og uoverskueligheden gjorde, at det var så svært at tage sig sammen til at få lavet noget som helst. Opgaverne var ikke rocket science – men at der ikke var overblik over tidspunkter og opgaver stressede bare så meget, at opgaverne kom til at virke uoverkommelige og i en lang periode følte jeg, at jeg ikke lavede andet end at arbejde.

Men efter at jeg har lavet planer for både opgaver og min tid, så kan jeg faktisk sommetider kan holde helt fri i weekenderne og jeg har altid en hel fridag hver uge. Og selvom jeg stadig arbejder en del mere end gennemsnittet, så stresser det mig på igen måde og nu føler jeg, at jeg har masser af tid til at lave fritids aktiviteter.

Undgå forstyrrelser

Forstyrrelser er en stor del af manges arbejdsdag, men hvis man arbejder hjemmefra, så kan man selv gøre rigtig meget, for at eliminere nogle af forstyrrelserne. En af måderne er ved at have en skarp opdeling af arbejdstid og fritid.

Sluk for private forstyrrelser: Lad være med at åbne din private mail, din Facebook og sæt din telefon på lydløs, hvis den ikke bliver brugt til arbejde. Hvis du har brug for at følge med private ting, så indlæg faste pauser i løbet af dagen, hvor du læse og besvare private henvendelser.

Drop dagligdags gøremål: Ingen opvask, rengøring, tøjvask m.m. Husk en skarp opdeling af arbejde og fritid. Hvis du har sat tid af til frokostpause eller andre pauser, så er det selvfølgelig fint nok, at du bruger pauserne på dette.

Opdrag dine private kontakter: Dette er et større arbejde og bliver beskrevet separat i punktet herunder.

Opdragelse af omgivelser

Det kræver, som før nævnt en del af dine omgivelser, at give dig plads og ro til at arbejde hjemmefra. Specielt hvis du bor sammen med en , så kan det give store udfordringer at lære personen, at du ikke er tilgængelig, når du er “hjemme”. Derfor synes jeg, at det er meget vigtigt, at man kan henvise til, at man fra starten var blevet enige om, at ‘kontortid’ var lig ingen forstyrrelser og pålægning af opgaver. Jeg har haft hjemmearbejdsplads i flere forhold og det har altid givet anledning til debat.

Det kan det være utroligt svært for andre at forstå, at du ikke er tilgængelig, når du befinder dig i dit hjem. Så når du vælger en hjemmearbejdsplads, så kan du lige så godt begynde også at forberede dig på at argumentere for, hvorfor du ikke har støvsuget, hvorfor du ikke har skiftet kattebakke, hvorfor din far ikke må komme og drikke kaffe, hvorfor din svigermor ikke må ringe og fortælle om bankoaftenen i pensionistklubben, hvorfor du ikke vil med veninden ud og shoppe m.m. Overdrivelse fremmer forståelsen, men ak og ve – disse eksempler er faktisk er det meget tæt på sandheden. Jeg har i virkeligheden fået opkald fra familiemedlemmer, som startede samtalen med: “Jeg ved jo at du er hjemme i dag, så derfor har du jo god tid til at snakke”. Eller folk som er kommet forbi og forsøgt at invitere sig selv ind på kaffe.

Dengang jeg havde min gård med opstaldning af heste, var der ofte hesteejere, som spurgte, om jeg ikke lige kunne være tilstede, når dyrlægen eller smeden kom (et smedebesøg varer ca. en time). Jeg svarede, naturligvis,  at det havde jeg ikke tid til, da jeg skulle arbejde. Og resultatet var altid et meget uforstående – ”jamen du er jo hjemme..???.”.  Det er altså bare utroligt svært for andre at forstå, at en hjemmearbejdsplads er forbundet med, at man ikke er tilgængelig.

Desuden skal man virkelig overveje en ekstra gang, hvordan man vil gribe tingene an, hvis man har børn i huset. Og overveje – om børnene er klar til at forstå, hvorfor mor eller far ikke har tid til dem.

Planlæg din dag

ugesedelHav en helt klar plan for din arbejdsdag. Men det gælder ikke kun for hjemmearbejdspladsen.

Jeg har det bedst med, at jeg kan sætte mig til min pc og vide nøjagtigt, hvad jeg skal i gang med.

Hvis man ikke har en plan for, hvad man skal, så kan  det både være svært at holde fokus og desuden, så kan det være svært ved dagens afslutning at se, hvad man egentlig har lavet. Jeg plejer at sige, at sidespring og manglede overblik giver dårlig samvittighed. Så forsøg at få styr på, hvad du skal lave og hvad du har lavet. En dårlig samvittighed fylder nemlig alt for meget og kan have en stor andel af skylden for evt. stress.

Jeg bruger i stor grad regneark til at gemme og prioritere min opgaver i, men der findes rigtig mange måder, at organisere og optimere sin tid på. Hvis du gerne vil finde inspiration til at planlægge og få mere ud af din egen arbejdsdag, så kan du måske finde nogle gode råd i denne artikel.

Vær god ved dig selv

Soigner dig selv: Selvom du bare skal være “hjemme”, så er det vigtigt for dit selvværd, at du sørger for pleje dig selv. Derfor bør du stå op om morgenen, gå i bad og tage noget ordentligt tøj på. Klæd dig på, som om du skulle ud af døren. Jeg tager ikke ned og handler i joggingbukser og det formoder jeg heller ikke, at du gør. Hav det i tankerne, når du vælger dit “arbejdstøj”. Hvis du lugter og ser slidt ud, så falder dit selvværd og du vil ikke fungere optimalt, hverken på det professionelle eller det personlige plan.

Pas på lækkersulten: Når du arbejder hjemmefra har du ikke “særligt langt til køleskabet” og derfor kan du let blive fristet til at spise en masse usunde ting, når du bliver lækkersulten. Derfor sørger jeg altid for, at jeg har let adgang til lidt sund snack. Mine sunde snacks kan være en lille skål med nogle græskarkerner, lidt mandler, rosiner eller lignende. Desuden har jeg ofte et glas med gulerodsstave, argurkestave eller lignende stående på bordet, så det er let at tage sådan noget, i stedet for at gå ud i køkkenet. Når jeg har stået og brugt tid på at lave det, så er jeg ret god til at ”nøjes” med at spise det, da det ellers ville være spild af min tid. Og jeg hader at spilde min tid :-).

Hold pauser: Specielt hvis du arbejder fast hjemmefra, er det vigtigt, at have nogle faste pausetider. Da jeg boede på gården og havde hjemmearbejde på fuld tid, var min arbejdsdag fast fra kl. 8 – 17 og holdt jeg fast 15 minutters pause kl. 10 og kl. 15 og kl. 12 holdt jeg en times pause. Den time brugte jeg blandt andet på at gå en tur op på markerne til hestene, få lidt frokost og evt. ordne nogle hverdagsting. I dag bor jeg i et villakvarter og har desværre ikke den skønne natur, som jeg havde dengang. Så min arbejdsdag er ændret til ca. 8-16 og så er mine pauser skiftet ud med, at jeg går en lille tur med hunden eller blot sætter mig et kvarters tid i haven og kigger på fiskene i mit havebassin.

Få bevæget dig: Langt de fleste som har hjemmearbejdsplads er placeret foran en computer det meste af dagen. Det er de færreste der får gang i blodomløbet ved at sidde foran computeren og når man så heller ikke skal bevæge sig for at komme til og fra arbejde, så skal man virkelig være opmærksom på at huske, at man får sig bevæget som en fast del af dagligdagen. Når jeg her skriver om bevægelse, så tænker jeg ikke på den motion, hvor man skal have pulsen op dagligt. Jeg tænker blot på ganske almindelig bevægelse, hvor man ikke sidder eller står stille. Manglende bevægelse påvirker hjernen i negativ retning, så hvis du vil blive ved med at være skarp, så tænk over at få gang i blodomløbet. Personligt starter og slutter jeg dagen med en gåtur med hunden på mellem en halv og en hel time.

Kom ud af huset: Specielt hvis du arbejder på fuld tid hjemmefra, så skal du sørge for ikke at blive totalt huleboer. Mens jeg boede på gården, arbejdede jeg en periode hjemmefra på fuld tid i næsten et år (det gjorde min kæreste for øvrigt også), min fritidsinteresser = to heste stod ovre i stalden og gården skulle holdes, så der var meget at lave hjemme. Det resulterede i at jeg faktisk kun forlod matriklen, når jeg skulle ud af handle. Men andre ord så snakkede jeg kun med min kæreste, min familie og de piger, som havde heste i stalden i næsten et år. Det resulterede i, at jeg til sidst faktisk kun kunne snakke om to ting – programmering og heste. Af skade bliver man klog …. Efterfølgende har mine heste altid været opstaldet hos andre. Og da min nuværende chef Michael Givskov fra Cykelpartner.dk var så flink at tilbyde mig hjemmearbejdsplads (jeg sparer to timer i bil ved at arbejde hjemmefra), tog jeg glad imod tilbuddet, men valgte at nøjes med to dage i ugen.

Sparring med kollegerne

I de senere år er jeg blevet meget mere opmærksom på, at få sparring i min hverdag. Førhen ville jeg helst selv løse alle opgaver og vise ”hvor dygtig jeg var”. I dag har jeg lagt mere fokus på at få opgaver løst hurtigst og bedst muligt. For at efterleve det, har jeg fået langt større fokus på brug af kompetencer og sparring fra mine kolleger. Kontakten med kolleger behøver ikke bestå i fysisk at kunne stå og se hinanden i øjnene – der findes mange andre måder at få sparring på. Jeg har været med til at holde daglige møder via webcam og Skype, med et smartboard som “tavle”, da en medarbejder i teamet var nød til at flytte til London et år grundet alvorlig sygdom i familien. Det fungerede super godt.

Specielt efter jeg er kommet til at beskæftige mig med online marketing har jeg fået fokus på vigtigheden af at arbejde i teams. Indenfor e-handel og online marketing, går det så stærkt, at ens netværk og sparring med andre er noget nær en nødvendighed, hvis man ikke vil hægtes af.

Men det at møde fysisk ind på en arbejdsplads er efter min mening meget vigtig for, at man ikke kun kommer til at tale fagligt hele tiden. På en arbejdsplads bliver der naturligvis overvejende snakket ”arbejde”, men man kommer også ind på dagligdagsemner, aktuelle nyheder og hører lidt om kollegernes fritidsinteresser og dagligdag. Og denne kontakt og påvirkning har vi alle brug for.

 

 

Er der noget jeg har glemt?

Denne artikel gik hen og greb om sig og hvis du nåede hele vejen til enden, så håber jeg, at du faldt over noget, som du kunne bruge.

Men hvis du alligevel mener, at jeg har glemt noget eller bare gerne vil give dit besyv med, så smid en kommentar herunder.

Det var de vise ord her fra – hav en rigtig god dag.